Ресторан в украинском стиле
   


Головна...............................
Новини................................
Про нас...............................
Ресторан.............................
Криївка................................
Міні-готель...........................
Хата Берегині.......................
Хата Отамана.......................
Козацький чан на травах......
Пам`ятник «Небесній сотні»..
Церква................................
Фотогалерея........................
Відпочинок..........................
Карта доїзду........................
Зворотній зв'язок.................
Контакти..............................

КОНТАКТИ
Черкаська обл.
Чигиринський р-н
хутір Буда (с. Мельники)
тел.: (0472) 566-911
тел/факс: (0472) 312974
моб.: (067) 4427964
моб.: (067) 2384757


ФОТОГАЛЕРЕЯ

Ресторан в украинском стиле

Погода в Украине
 
 
 
Новини

Вечорниці, скасовані московським царем, відновила Берегиня Холодного Яру
Навіть у часи жорстоких воєн проти турків, татар, московитів, поляків чи інших ворогів люди в козацькому краї вміли відпочити. Улюбленими осінньо-зимовими вечірніми розвагами українців були вечорниці, на яких розповідали казки й легенди, співали, танцювали, веселилися «до третіх півнів» – тому вечорниці називали ще й досвітками.
Господиню хати, де збиралися, величали «вечернична» або «досвітчана мати».


Проте молоду господиню ресторанно-готельного комплексу «Дикий хутір» у Холодному Яру, де нині відроджуються традиції українських вечорниць, називають інакше.
За Лесею Островською міцно закріпилися два додаткових «імені»: шанобливе «Берегиня холодноярського козацтва» і романтичне «Квітка Холодного Яру»…

Дикий хутір» – у дивовижній місцині, за сотню кроків від тисячолітнього Дуба Залізняка в Холодному Яру. Звідси починалася справжня Україна, тут завжди витає дух козацької вольниці.
Леся Островська воліє завжди залишатися в епіцентрі того буйного вітру свободи, який звідси розповсюджується на всю Україну.

Саме тому «Дикий хутір» завжди підтримує усі козацькі починання, стає спонсором патріотичних святкувань та вшанувань героїв, будь то будівництво пам’ятника гайдамакам у Матвіївці чи допомога у зведенні козацької церкви Петра Калнишевського в Буді.

Вітер вітром, та як відомо, в епіцентрі буревію завжди… найзатишніше. Тому і їдуть до «Дикого хутора» звідусіль – щоб відчути чудове поєднання смачного застілля, справжніх веселощів і давньої слави, якою тут дихає абсолютно все.

У меню – страви за рецептами наших славних предків: від спотикача, хреновухи, вишнівки, слив’янки і смородинівки приємно паморочиться голова, а від смачної дичини, чумацької рибної юшки і козацького кулешу почуваєшся як у машині часу, яка повернула тебе за стіл зі справжньою їжею – тією, в якій ховався секрет доброго здоров’я наших пращурів.
Тут навіть хліб, спечений ресторанними пекарями, особливий – на домашніх яйцях і молоці, куплених у місцевих жителів. Тож корова й курка, від яких ці продукти взято, самі ростуть на екологічно чистих продуктах, в екологічно чистій місцині.

Відчуття того, що стрілки годинника «перевели» водночас на сотні років назад, додає обстановка ресторану – столи і лави з грубого дерева, полум’я живого вогню у центрі зали, а поруч – невелика, але важка козацька гармата і чорний прапор холодноярських повстанців… І при цьому – жодного дискомфорту для ніжних синів і дочок сучасних міст, бо все це поєднується з абсолютною чистотою і використанням сучасних технологій.
Та й залишитися відпочити є де – у будиночках, внутрішнє вбрання яких повторює українську хату кількасотлітньої давнини, але із сучасними санвузлом і душем з гарячою водою…

Тут відпочивали і зупинялися безліч знаменитостей: від актора Володимира Горянського (відомого за ролями у «Дні народження Буржуя», «Вечорах на хуторі біля Диканьки» та інших культових фільмах сучасності) та знаменитого гурту «Тік» – до відомих політиків, письменників і митців.
Тут сподобалося зупинятися Романові Ковалю, Василеві Шкляру, Олегові Тягнибоку, Юрію Марштупі, Володимиру Муляві… Зовсім недавно гостювала і малювала свої картини внучка знаменитого Юрія Горліс-Горського – Ляля Лісовська, яка приїхала в Україну з Лондона.

Днями в «Дикому хуторі» стартували вечорниці – перші у низці запланованих на найближчий час. Приїхали гості з Києва, Черкас, Кіровоградщини й Одеси.
Погуляли чудово – весела музика і сміх не стихали весь вечір. Чого вартий хоча б конкурс на швидкісне розбирання капустини на листя і будівництва з них піраміди – за призову пляшку чудової хреновухи! Або мить, коли суворий чолов’яга розповідає про те, як познайомився зі своєю дружиною і впадав за нею – розказує, аж поки… не заплаче. Воно й не дивно – бо на час розповіді йому цибулю доручають нарізати… Та розповідати про все не варто – це треба бачити на власні очі.

Побувати тут – означає вдихнути дух сивої давнини, ставши при цьому молодшим серцем. Ці вечорниці хтось вже прозвав «дикими» – бо в глибині реліктових лісів Холодного Яру стаєш ближчим до природи, вільним від одноманітних буднів сучасного міста.

Вже 2 грудня тут відбудуться вечорниці, присвячені Св. Катерині – дівочі вечорниці з гаданнями, на яких і чоловіки та діти не почуватимуться зайвими і знайдуть собі розваги.

10 грудня – напередодні Св. Андрія або Калити хлопці намагатимуться доскочити до високо підвішеної смачної калити і кусонути її – засолоджену медом, прикрашену калиною, приплавлену родзинками, горіхом і маком… І знову решта гостей не почуватимуться обабіч свята – на те воно й зветься Великими вечорницями.

16 грудня у «Дикому хуторі» відзначатимуть свято Миколая – велику втіху від нього матиме вся родина, а особливо діти, яких чекають додаткові конкурси і гостинці у шкарпеточках…

А з 24 грудня розпочнеться тиждень Новорічних корпоративів за участі справжнього Українського Діда Мороза. Який він – хай залишиться сюрпризом.

Привідкриємо тільки завісу таємниці над святковим меню: їжі буде вдосталь і буде вона смачною, а весь святково накритий стіл обійдеться всього у 150 гривень.

До речі, ресторан працюватиме навіть у Новорічну ніч. Цікаво, що поруч з багатим м’ясним меню не приречений тільки слину ковтати і той, хто поститься.
Нинішнього посту дозволено їсти рибу, а рибних блюд тут вдосталь. Днями тут гостювала навіть мусульманська делегація з Криму.
Хай не їли вони смажене м’ясо дикого кабана, зате перепелине м’ясо і рибу відвідали із задоволенням….

На початку ХVIII столітті окремим Указом царя святкування вечорниць в Україні було заборонено. На початку ж ХХІ століття волею Берегині Холодного Яру їх святкування відновлено на «Дикому хуторі».

Іван МЕТЕЛИЦЯ


Фото з вечорниць на "Дикому хутірі" тут >>>
30 Листопада 2011
 


 

 
 
НАШЕ МЕНЮ
Перші страви Перші
страви »
Салати Салати »
Закуски Закуски »
Напої Напої »
Основні страви Основні
страви »
ВІДПОЧИНОК
Екскурсії Екскурсії »
Алкотуризм Алко-
туризм »